Cultuur

Belangrijkste feestdagen en evenementen:
Duitsland kent de volgende officiële feestdagen:

1 Januari: Nieuwjaarsdag
6 Januari: Driekoningen in Baden-Wurtemberg en Beieren
April:Pasen
1 Mei: Dag van de Arbeid
15 Augustus: Maria Hemelvaart (in Rooms-Katholieke regio's in het zuiden)
3 Oktober: Dag van de Duitse Eenheid
31 Oktober: Reformatiedag (in Oost-Duitsland)
1 November: Allerheiligen (alleen in bepaalde gebieden)
November: Buß- und Bettag in Sachsen
25-26 December: Kerstmis

Culturele gebruiken en gevoeligheden:
In België tutoyeren (‘je’ en ‘jij’ tegen elkaar zeggen in plaats van ‘u’) we elkaar erg snel. In Duitsland zal men dit niet doen, vrijwel iedereen spreekt elkaar aan met ‘u’ (in het Duits ‘Sie’). Doe dit ook als je in Duitsland bent, zeg slechts ‘Du’ tegen kleine kinderen en spreek verder iedereen met ‘Sie’ aan.
 

Lokale specialiteiten:
De typisch Duitse keuken is er een met veel vlees, aardappelen en veel koolachtige groenten (onder andere zuurkool, Sauerkraut). Er wordt ook veel worst gegeten. Men gaat minder snel naar een snackbar, maar naar een worstjestent, een Wurstbude. Een van de klassiekers is de Currywurst, een worst met currysaus en currypoeder eroverheen. In veel gebieden en steden is een bepaald soort worst zeer populair. Zo wordt in München Weißwurst veel gegeten. Zuurdesembrood is het normale brood in Duitsland. Door het zuurdeeg is het langer houdbaar en heeft het een bijzondere smaak. Naast zuurdesembrood zijn er ook veel kleine broodjes verkrijgbaar die Brötchen, Semmeln of Schrippen worden genoemd afhankelijk van waar je in Duitsland bent.

Duitsland, bij ons vooral bekend als het land van Oktoberfest en fijne skipistes. Maar ons buurland is veel meer dan dat, het is een land vol werelderfgoed en geschiedenis! Bezoek de vele beroemde kastelen, smul van een echte Kirschtorte in het Zwarte Woud, drink een glas sprankelende wijn langs de Moezel, of fiets langs de muur in Berlijn en laat dat iconische beeld bezinken. Kortom, laat je verbazen door de veelzijdigheid van Duitsland!
 

Landen-ABC

Ligging:
In Centraal-Europa. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland.

Ruwe indeling:
Duitsland is opgedeeld in 3 gebieden: de Duitse Laagvlakte in het noorden, de centrale Duitse middengebergten en in het zuiden, de Alpen. Bijna twee derde van de bossen van het land bestaat uit naaldbomen, de rest is hoofdzakelijk beukenbos.

De hoofdstad:
Berlijn

De taal:
Duits

Munteenheid:
Euro

De seizoenen:
In de noordelijke helft van Duitsland zijn de winters vrij zacht en de zomers niet al te warm. De neerslag, meestal regen, is gelijkmatig over het jaar verspreid. Het zuiden en zuidoosten van Duitsland heeft meer een landklimaat. De winters zijn kouder met nogal wat sneeuwval en de zomers zijn warmer. De regen valt vooral in (hevige) buien. Het klimaat in de bergachtige streken is gemiddeld kouder dan in de omliggende lagere gebieden. Er valt meer sneeuw, die lang blijft liggen.

Duitsland praktisch

Reisdocumenten:
Om naar Duitsland te reizen heb je enkel je geldige identiteitskaart nodig.

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil met Duitsland.

Kledijtips:
Neem luchtige, maar ook warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een (fleece)trui of vest heb je nodig voor de koele avonden. Neem comfortabele wandelschoenen mee.

Reisstekker/spanning:
Je hebt geen reisstekker nodig wanneer je naar Duitsland reist.

Vervoer:
In Duitsland hebben veel steden een milieuzone waarvoor je een milieusticker nodig hebt om er te mogen rijden. Daarnaast kunnen steden voor bepaalde straten of wijken een dieselverbod (verbod op dieselvoertuigen) instellen. Alle auto's, campers, bussen, vrachtwagens, op alle brandstofsoorten (zelfs elektrische), moeten binnen de milieuzones een sticker hebben. Dit geldt ook voor auto's met een buitenlands kenteken. Steden met een milieuzone zijn onder andere Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Hannover, Karlsruhe, Keulen, München, Oberhausen, Stuttgart, Wuppertal.

Voorzorgsmaatregelen: 
De medische voorzieningen in Duitsland zijn uitstekend, maar duur. Vooral behandelingen in privéklinieken zijn zeer kostbaar. Inentingen zijn niet verplicht. Let wel op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Kraantjeswater kan je, net als bij ons, gewoon drinken.
 

Shopping

Openingstijden:
De meeste winkels zijn geopend van 9.30 tot 18.30 uur en op zaterdag tot 16.00 uur. De supermarkten zijn doorgaans langer open.

Geldzaken:
Duitsland heeft voldoende geldautomaten (Geldautomat, Bankautomat). Let op: geld opnemen met een bankkaart is niet altijd gratis. Steeds meer banken brengen onafhankelijk van het opgenomen bedrag kosten in rekening tot wel € 8 per transactie! Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.

Bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Het is gebruikelijk het bedrag naar boven af te ronden of het kleine wisselgeld te laten liggen. Geef voor een uitstekende dienstverlening een fooi van 5%.
 
Souvenirtips:
Een beetje vreemd als je uit België komt, maar Duitsland is perfect om nieuwe streek- en speciaalbieren te ontdekken. Ook schuimwijnen zijn eigen aan Duitsland. Ben je in Bavaria, dan kan je overal wel terecht voor souvenirs van Oktoberfest en de traditionele kledij die daarbij hoort.
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Donair Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Vredestraat 17 /2
8840 Staden